'23 ilde 25 yeni stat' projesiyle yola çıkan Gençlik ve Spor Bakanlığı 3 yıl kadar önce işe başlamıştı. Bu statların bazıları tamamlanırken birçoğu bitim aşamasına geldi, kimisi ise yalnızca proje olarak kaldı, gerçekleşmedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ‘25 yeni stat yapılıyor’ diyerek havasını atıyor. Evet seyirci ortalaması bini geçmeyen birçok takım için toplam maliyeti 3 milyar TL’yi bulan futbol sahaları inşaa ediliyor. Ancak
Bazı iller ise Çürük raporlu stadyumlarla yeni sezonda maçlarını oynayabilecekleri bir yer arıyor. Bunlardan biride Kahramanmaraş… Kahramanmaraş’ta Profesyonel Futbol Kriterlerine uygun 2 Stadyum bulunan ve Profesyonel takımların müsabakalarını icra edeceği 12 Şubat Stadyumu ve Hanefi Mahçiçek Stadyumu çürük raporundan dolayı müsabakalarla alakalı sıkıntılı bir dönem geçiriyor. 12 Şubat Stadyumu ve Hanefi Mahçiçek Stadyumu Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Kahramanmaraş Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulunun 12 Şubat Stadına Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısına istinaden aldığı karar neticesinde takımların statsız bırakılması ve Gençlik ve Spor Bakanlığının 23 ile yaptığı stad projesi haklı olarak ‘Kahramanmaraş’ın suçu ne?’ dedirtiyor, detaylar ise ihmali gözler önüne seriyor...
ARENALARIN EN AZ MALİYETİ 100 MİLYON TL’Yİ AŞIYOR
‘23 ilde 25 yeni stat’ projesiyle yola çıkan Gençlik ve Spor Bakanlığı 3 yıl kadar önce işe başlamıştı. Bu statların bazıları tamamlanırken birçoğu bitim aşamasına geldi, kimisi ise yalnızca proje olarak kaldı, gerçekleşmedi. İnşaa halindeki statların bulunduğu şehirlerdeki eski statların kapasitelerini, geçen sezonki seyirci ortalamalarını ve yeni kapasiteleri araştırdık. Ortaya çıkan tablo korkutucu. Sezon ortalaması bini geçmeyen birçok şehir için maliyeti en az 100 milyon TL’yi bulan ‘futbol alanları’ yapılıyor. İsimlerine ‘Arena’ deniyor. Fakat çoğunun kapasitesi 30 binlerde olan bu yeni statların tablolardan görüldüğü üzere dolması neredeyse imkansız görünüyor.
‘BU KADARI DA OLMAZ’
Hâl böyleyken Kahramanmaraş’ın takımlarının ve Kahramanmaraşlı futbolseverlerin çektiği stat çilesi ise ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirtiyor. Çünkü yeni sezonda büyük sıkıntılarla boğuşan Kahramanmaraş’ın iki profesyonel takımı Kahramanmaraşspor ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’un sezon da TFF’den gelen teliğat doğrultusunda Kahramanmaraş Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulunun 12 Şubat Stadına Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısının ardından TFF’den iki kulübe fakslanan yazı ile Kahramanmaraşspor ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor büyük şoka uğramıştı. Bu doğrultuda her iki kulüpte stadyum konusunda dert yanmıştı. Komşu illerden Adana’da 2 takımın olması, Gaziantep ve Malatya illerinin de aynı keza da olması gözleri Osmaniye’ye çevirmişti. Nitekim Maazallah Kahramanmaraşspor veya Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor stadyum kapama cezası alsa yine stadyum sorunu ile karşı karşıya kalacak.
7 MİLYON BOŞA MI GİTTİ
Geçtiğimiz sezonlarda bakıma alınan ve Daha önce uzun bir süre atıl durumda bulunan 12 Şubat stadının Kahramanmaraşspor’dan gelen talep üzerine harekete geçilerek çalışmalar sonucunda yeniden hizmete açılıp stadyumla ilgili Stadyumun deprem güçlendirmesi, ışıklandırma, çim zemin ve diğer başlıklar halinde yapılması planlanan alanlar tek tek ayrı şirketlere ihale edilmesinde harcanan 7 Milyon liralık masrafın boşa gittiği ön görülüyor. Bilindiği gibi 12 Şubat Stadı geçen sezon ‘tribünleri depreme dayanıklı olmadığı’ gerekçesiyle Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısının ardından şok kararlar alınmıştı ve halen o işin üzerinde hiçbir hareketlilik yok ve bu durum hem kulüpleri hemde taraftarı huzursuz ediyor.
ORTADA RAPOR YOK
2014-2015 Futbol sezonunun sona ermesine yakın zaman kala ve daha önceki sezon devre arasında gelen ve geçici çözüm bulunan Stadyum kapatılma konusuna futbol kulüpleri tedirgin bir yaklaşım sergiliyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Kahramanmaraş Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulunun
12 Şubat Stadına Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısına istinaden incelemelerde bulunan yetkililerden konu üzerinde rapor halen ortada yok. Ortalığa atılan iddia ise kale arkası güçlendirilmesi ve Maraton Tribünün depreme dayanıklılığı söz konusu…
HANEFİ MAHÇİÇEK STADYUMU KADERİNE TERK!
Geçen sezonlarda PTT 1. Lig maçlarının da birçoğunun oynandığı Hanefi Mahçiçek Stadyumunun da çürük raporu bulunması Futbol kulüplerini tedirgin ederken şuanda Hanefi Mahçiçek Stadyumunda sadece antrenman yapmadan başka bir işe yaramıyor. Her iki profesyonel takımın Haftanın 3 günü antrenman yaptığı stadyumun Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Spor Daire müdürlüğü tarafından iç ve dış cephesin de çeşitli iyileştirmeler yapılırken zeminde ise hiçbir çalışmanın olmaması stadyumun kaderine bırakıldığını gözler önüne sürüyor.
Haber: İlker YİYEN