Geçtiğimiz sezon faaliyete geçen ve aynı yıl sonu şampiyon olan Kahramanmaraşspor Alt yapısı bütün olumsuzluklara rağmen Şampiyonluğu göğüsledi.
Kahramanmaraş Yerel Amatör 2. Kümede şampiyon olarak 1. Amatör Kümeye yükselen Kahramanmaraşspor’un başarı grafiğini ve çektiği sıkıntıları Kahramanmaraşspor Alt yapı sorumlusu Ejder Arslan Gazetemiz Spor Yazarı İlker Yiyen’e şöyle anlattı;
“PİRİNÇ AYIKLAR GİBİ FUTBOLCU AYIKLADIK”
“Sezon başında birçok futbol kulübünün yapmadığı seçmelerle takımımızın alt yapısını oluşturduk. Sezona başlarken bir de ekip oluşturmuştuk. Maddi imkansızlıklardan dolayı sezonun ortasında ayrılmak zorunda kaldık o ekiple. Hocalarımızla beraberinde seçmelerimizi gerçekleştirdik. İlk etapta 30 kişilik 2 etapta 22 kişilik bir kadro ortaya çıkardık. Bizlerde pirinç ayıklar gibi ayıklama yaptık. Bir ekip oluşturduk Mehmet Tıraş hocamla birlikte. Yerel Amatör Ligi 2. Amatör Kümeye katıldık. 2. Amatördeki mücadelemiz çocukları müsabakalara hazırlamaktı. Lige katılımımız bu şekildeydi ve hedefsiz bir şekilde müsabakalarımızı geçekleştiriyorduk. Hedefsizdik ama son haftalarda alınan sonuçlarla hedefe döndük. Allah’ta şampiyonluğu nasip etti. Maksadımız aslında buradaki Amatör Kulüpler ile çekişme içerisine girmek değil, çocuklarımızın maç eksiğini tamamlamaktı.”
“İSMİ İLE CİSMİ İLE KAHRAMANMARAŞSPOR KAHRAMANMARAŞ’IN DIR”
“Biz bir alt yapıya ekip ruhu yansıttık. Ben çocuklarımla 5 yediğimiz maçta müsabakanın bitimine anlar kala halen gol atma çabasında yardımlaşmalar yapan maçın bittiğinde birbirlerine destek olan soyunma odasında kimsenin yüzünün asılmamasına ilişkin işler yaptılar. Yani her ne olursa olsun mücadeleden kopmayan mücadeleci bir takım ortaya çıkardık.”
“LİGDEN ÇEKİLMEYİ BİLE GÖZE ALMIŞTIK”
“Ligin son iki, 3 haftasına girdiğimizde ligden çekilmeyi düşünüyorduk. Başka bir takımın hakkını yemektense çekiliriz düşüncesini taşıyorduk. Ama o süreçte A2 ligi kaldırıldığı için çekilmekten vaz geçtik. Biz önümüzdeki sene Kahramanmaraşspor’un olumsuzluk yani transfer yasağı korkusu ile ve çocuklarımızın maç sayısını artırmak adına 1. Amatöre katılmaya karar verdik.”
“TAKIMA HOCALIK BİLE YAPTIM”
“Sezon başında maddi olumsuzluklardan dolayı hocalarımızla yollarımızı ayırdıktan sonra ekibin başına hoca olarak ben geçtim. Mecburiyetten dolayı. Alt yapıya Mehmet Tıraş Hocam, 17 ve 19 kategorilerinde Mehmet Balcı ile devam ettik. A2 yi ben çalıştırdım. Bizim şuan profesyonel takımın son samsun maçında forma şansı bulan Onur Balduk, Durdu Mehmet Armut, Eshabil Sığırgüden, İbrahim Şekkeli, Murat Yüksek, Emre Can Karakız, Hacı Ahmet Kaplan, Mehmet Ballı gibi isimleri A2 olarak çok fazla forma şansı verdik. Bu şehrin çocuğu olduğu için her türlü imkanı sağladık. Sağ olsun onlarda bizim verdiğimiz imkanları iyi değerlendirdiler. Sonra onları yukarı gönderdik. Yukarıda kadroya da girdiler. Ayrıca yukarıdan aldığımız 3-4 futbolcu daha var. Burada değerlendirdiğimiz. A takım kadrosuna giremeyen ve burada bizim raporlarımız doğrultusunda A takım kadrosuna giren birkaç futbolcu arkadaşımız daha var. Biz bu çalışmanın verimini aldık bu sene. Yaklaşık 6-7 arkadaşı takıma kazandırmış olduk.”
“POYRAZ DESTEK VERMESEYDİ”
Biz Kışın yokluktan dolayı yazlık tişörtlerle antrenman yapıyorduk. Geçen sene Başkan Poyraz’ın yanına çıktığımızda Başkan Mustafa Poyraz bana Aralık ayının ortasında malzeme yardımı yapmasaydı bizim kışlık malzememiz dahi yoktu. Benim yaşadığım sıkıntıların üçte biri bu şekilde. Benim nasıl deplasmanlara gittiğimi, Benim ne şartlarda sahaya çıktığımı, benim nelerle mücadele ettiğimi hiç kimse bilmez. Benim yanımda bir Mehmet Tıraş hoca vardı, birde Mehmet Ballı vardı. Başka kimse yoktu. Yaşadığımız rezilliği tüm Kahramanmaraşspor camiası bilmesine rağmen Allah hepsinden razı olsun önümüzdeki yıl bizimle beraber top oynamak için can atıyorlar. Neye inançtan bilmiyorum ama bu durum bizim için çok sevindirici bir durum.”
“TRANSFER YASAĞI KAPIYA DAYANDIĞI AN DEVREYE BU GENÇLER GİRECEK”
2009 yılında yaşanan talihsizliklerin bir benzeri yaşandığı anda bizim yukarı sunacağımız hali hazırda Emre Demirel, Fatih Karakulak, Oğuz Sarı, Hacı Ökkeş Öztürk, Mehmet İnce, İsa Bozdere gibi isimler ve 97 doğumlu çocuklarımızın içerisinde de hali hazırda profesyonel olabilecek, yukarı sunabileceğimiz çocuklar var ama o çocukların lig tecrübesi ve maç tecrübe sayısına baktığımız zaman 2. Ligi şuan rahatlıkla kaldırırlar. Daha öncede alt yapıyı düzenlenmesi gerektiğini ifade ettiğimde bize ‘biz bu memleketi tanımıyoruz, bu memleketi tanıyan birilerinin alt yapıya el atması gerek’ tarzında söylemlerle karşılaştık. Biz onlar bu işi yapamadığı için bu işe talip olduk. Alt yapıyı düzene sokacaksan şehri çok iyi tanıyacaksın. Alt yapıdan profesyonel takıma futbolcu çıkartmak çok zordur.”
“FUTBOLCUYU ANLAMAK İÇİN SAHADA AYNI TOZU YUTMALIYIZ”
“Ben futbolun 30 yıldır içerisindeyim. 8-9 yaşından bu yana aktif bir şekilde sahalardayım. Futbol öyle bir şey ki bir futbolcu vardır. Siz güvenmezsiniz oynatmazsınız bu adamdan futbolcu olmaz dersiniz, ama ben getiririm inanırım, güvenirim, sahaya sürerim bu adam futbolu takır takır oynar. Ben örneğini vereyim 2009 yılında genç futbolcularımız arasında listeye son sıraya yazdığımız Ahmet Şahbaz şuan süper ligde futbol oynuyor. Onun için futbol uzak deniyordu. Bundan futbolcu olmaz deniyordu, ama adam şuan süper Ligde mücadele gösteriyor. Yani Futbolcuya inanırsanız, futbolcuya güvenirseniz, futbolcuya güveni verirseniz, o güveni vererek o sahaya salarsanız o adam takır takır futbol oynar. Önemli olan buradaki ekip ruhu. Burada bu çocukların başına gelecek ekip eğer bu çocuklara kendini inandırabilirse o çocuklarda inanarak sahaya bütün kalbi ile çıkar. Futbolcu ile arkadaş olamıyorsan, futbolcu ile aynı havayı solamıyorsan, onu sahaya çıkarttığın zaman dilden ne isterseniz isteyin o çocuk istediğinizi yapamaz.”