Kahramanmaraş Alt yapı sorumlusu Ejder Arslan, “Bütün olumsuzluklara rağmen alt yapıyı hayata geçirerek, 2009 yılında yaşanan talihsizliklerin bir benzeri yaşanmaması için alt yapıyı profesyonel lige hazırladık” dedi.
Yıllarca ‘Bu şehirden neden futbolcu yetişmiyor, Neden üst liglerde 46 numara yok?’ sorusu spor kamuoyunda sıklıkla dile getirilirken, bu soruyu ortadan kaldırılmak için mücadele eden Kahramanmaraşspor’da alt yapı adeta kan ağlıyor.
Alt yapının yaşadığı sıkıntıları dile getiren Alt Yapı Sorumlusu Ejder Aslan, “Sezon başında birçok futbol kulübünün yapmadığı seçmelerle takımımızın alt yapısını oluşturduk. Ortalama 20 günlük bir sürecin arkasından zorunlu kılınan A2 ligine katılmak üzere bir futbol takımı çıkarttık ortaya. Bu seçmelere250 futbolcu geldi. Yani Afşin, Türkoğlu, Elbistan, Göksun gibi ilçelerden de katılım oldu. Futbola ilgi çok iyiydi katılım açısından. Sezona başlarken bir ekip oluşturmuştuk. Maddi imkansızlıklardan dolayı sezonun ortasında ayrılmak zorunda kaldık o ekiple. Hocalarımızla beraberinde seçmelerimizi gerçekleştirdik. İlk etapta 30 kişilik 2 etapta 22 kişilik bir kadro ortaya çıkardık. Bizlerde pirinç ayıklar gibi ayıklama yaptık. Bazı seçtiklerimiz futbolcuları direk profesyonel yaparak A2 liginde futbolcularımız oldu. İbrahim Şekkeli, Durdu Mehmet Armut, Eshabil Sığırgüden gibi. Bir ekip ruhu oluşturarak çok iyi başladık ama yaşadığımız maddi problemler, imkansızlıklar, antrenmansız sahalarda yaşadığımız problemler, malzeme sıkıntısı gibi yaşanan olumsuzluklardan dolayı düşüşe geçtik” dedi. Ve Konuşmalarını şu şekilde sürdürdü;
“KAHRAMANMARAŞSPOR’UN İLERİSİ ADINA ÖNEMLİ TEDBİRLER ALMAYA ÇALIŞTIK”
Yaşadıkları sıkıntılara rağmen mücadeleyi bırakmadıklarını ve Kahramanmaraşspor’un ilerisi adına önemli tedbirler almaya çalıştıklarını ifade eden Arslan, “Biz olumsuzluklara rağmen bunu başardık. Kahramanmaraşspor da daha önce futbol oynamış, Kahramanmaraş futboluna amatör olarak hizmet eden arkadaşları davet ettik, Profesyonel yapmak adına. Bunların içerisinde Onur Balduk arkadaşımızı tekrar profesyonel yaptık. Murat Yüksek’e profesyonel dönüş yaptırdık. Amatör olarak transfer yapacak imkanımız yoktu. Çünkü aktarma işinde çok büyük problemler yaşıyorduk. Bütçemiz zaten kulüple her hangi bir bağlantı içerisinde olmadığı için bütçemiz yoktu”
“SİZ ŞİRKETSİNİZ DENİLDİ”
“Kahramanmaraşspor yönetimi herhangi bir şekilde alt yapıya değer göstermedi gibisinden algılıyorlar. Hatta o süreç başlı başına açılması gereken bir süreç. Bizim başkanla birebir görüşmemizde alt yapının içerisinde bulunduğu sıkıntılardan bahsedildiğinde ’biz yapamıyoruz buyurun siz gelin yapın’ dediklerinde biz sezon başında yönetici olarak anlaştığımız, yola çıktığımız bir iki arkadaşımızın sözleri ile bu yola çıktık. Ortalama 100 milyar gibi bir maliyet vardı. Onların bizi yolun başında bırakmasından dolayı birçok sorun yaşadık.”
“ONLARA GÜVENEREK BU İŞE BAŞ KOYDUK”
“Sezon içerisindeki ilk deplasmanımda Batman ile karşılaştık. O deplasmana giderken şehrimizde toplu taşıma yapan bir dolmuşu kiraladım. Dolmuşu ben kendim kullandım. Deplasmana gece saat 2 de vardık. Orada pansiyonda kaldık. Sabah kahvaltısını bir çayhanede yaptık. Rezil bir durumdaydık. Maddi imkansızlıklar belimizi bükmüştü. Öyle yada böyle maça çıktık. Geri dönüşte ise ayrı bir rezillik yaşadık. Bütün sıkıntıları yaşamamıza rağmen futbolcularımızı maça iyi bir şekilde hazırlamamıza engel değildi.”
“TRANSFER YASAĞI KAPIYA DAYANDIĞI AN DEVREYE BU GENÇLER GİRECEK”
“2009 yılında yaşanan talihsizliklerin bir benzeri yaşandığı anda bizim yukarı sunacağımız hali hazırda Emre Demirel, Fatih Karakulak, Oğuz Sarı, Hacı Ökkeş Öztürk, Mehmet İnce, İsa Bozdere gibi isimler ve 97 doğumlu çocuklarımızın içerisinde de hali hazırda profesyonel olabilecek, yukarı sunabileceğimiz çocuklar var ama o çocukların lig tecrübesi ve maç tecrübe sayısına baktığımız zaman 2. Ligi şuan kaldıramayacak kapasiteleri yok. Önümüzdeki sene U-19 da yine bizim bir hedefimiz var. Yine şampiyon olup gruplara katılacağız. Eksik bölgelere transfer yaparak, takviye yaparak şehrimizin çocuklarını Kahramanmaraş futboluna kazandırmak adına Kahramanmaraşspor’u şehrin hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Bu sene aslında bu çalışmayı yaptık ama bazı yerlerde eksik kaldık.”
“KAHRAMANMARAŞ’IN FUTBOLDAKİ PROPLEMİ ALT YAPI”
“Kahramanmaraş futbolunda yaşanan çok büyük bir problem var. Alt yapı problemi. İnsanların hepsi futboldan, takımdan şunu bekliyor. Her şey 4x4lük olsun gelelim bizde size hizmet edelim. Önemli olan her şeyin 4x4lük emre hama de olduğu bir süreçte başarıya ulaşmak. Profesyonel kulüpler Bölgesel liglerde mecbur başarılı olmak zorundalar. Başarı zaten kendiliğinden gelir profesyonel olduğun için. Kahramanmaraş’ta bu yok. Biz buraya bu yokluğu, bu imkansızlığı bildiğimiz için ve sürekli bahaneler yani ‘Kahramanmaraş’ta olmuyor, yapılmıyor, edilmiyor, tutulmuyor’ kelimelerinin karşısında elimizi taşın altına uzattık. Ama bizim yine eksik kaldığımız yerlerde var. Biz bu işe başlamadan önce TÜFAD olsun şehirde daha önce profesyonel futbol oynamış, hocalık yapmış kişilere danıştık. Bu işin içerisine gireceğimizi yardım istediğimizi söylememize rağmen hiçbir destek göremedik. Bizim eksik kaldığımız yer orasıydı. Biz tecrübesizlikten yosun kaldık. Biz TÜFAD ile görüştüğümüzde bize her hafta farklı hoca göndermiş olsalardı. Çocuklar her hocadan farklı şeyler öğreneceklerdi. Şuan bu çocuklar bir kademe değil, iki kademe daha üst seviyede olacaklardı. Bizim futbol bilgimizde bir yere kadar. Biz bildiklerimizle bir aşama kayıt ettik. Çocukları aldığımız yerle getirdiğimiz yer arasında çok büyük fark var. Ama bu ekip halinde yapılan bir çalışma olmuş olsaydı bu çocuklar 2-3 kademe daha yukarıda olurlardı.”
“SANA MI KALDI KAHRAMANMARAŞSPOR’UN ALT YAPISINI DÜZELTMEK DEDİLER”
“Bu işe başlamadan önce birçok kişi bana sana mı kaldı Kahramanmaraşspor’un alt yapısı, başka yapacak kişi bulamadılar mı? Gibisine sözler söylediler. Bende onlara Evet bana kaldı. Bu işi kimse yapmıyorsa bana kaldı. Benim en nefret ettiğim cümleydi bu. Ben işimi bırakarak bu işe koyuldum. Gül gibi işimden oldum, Kahramnmaraşspor’un alt yapısını düzeltmek için. Kahramanmaraşlı gençleri kazanmak için. Ben sağdan, soldan borç buldum. Kredi kartlarımdan para harcadım. Bu takıma şekil-şemal verebilmek için. Bende diğer takımlar gibi iyi imkanlar sağlamak istedim. Servisle gelip gitsin, duşunu alsın diye ama olmadı. Çocuk binevlerden çıkıp yürüyerek geliyor cebinde parası yoksa futbol oynamak için. Amacı futbol oynamak. İyi bir futbolcu olmak.”
“ALT YAPIYI DA ŞİRKETİN TAKIMI OLARAK GÖRÜYORLAR”
“Benim içimi acıtan olaylardan bir tanesi Kahramanmaraşspor A.Ş. yani şirket takımı, evet profesyonel takımı şirket olduğu için yardım yapmaya bilirsin ama alt yapı şirket takımı değil. Alt yapıda oynayan çocuklar bu şehrin çocukları Alt yapıda mücadele eden futbol oynamak isteyen, kahve köşesine gitmektense o sahaya haftanın 5 günü 6 günü sahanın tozunu yutmak isteyen o çocuklar benim şehrimin çocukları. TVler de duyduğumuz son günlerde uyuşturucu ile gençlerin hayatı kararıyor. Belki ben bugün o çocukları sahaya getirmeseydim, ya kahve köşelerinde yada parkta bir köşede uyuşturucu kullanırken görecektim. Birilerinin bu işe el atması gerekiyor. Herkesin bu işe el atması gerekiyor.
Sivas’a gruplara giderken içerimde uhde olarak kalan durumu unutamıyorum. Ne belediye başkanından ne de Validen randevu dahi alamadım. Ama gençlerin o mücadelesi o azmi azimleri ile gelen şampiyonluk her şeyi unutturdu.”
“BEN BURAYA HOCALIK YAPMAK İÇİN DEĞİL, AĞABEYLİK YAPMAK İÇİN GELDİM”
“Biz buraya bize yapılmayan şeyleri burada biz yapalım diye geldik. Biz bu sıkıntıları bilebile geldik. Ama işte dediğim gibi biz sezon başında bize verilen söze güvenerek bu işe soyunduk. Bu olumsuzluklara rağmen yaşanan şampiyonluk her şeyi unutturdu. Benim için kupa çok önemli değildi ama o gün orada yaşanan mutluluk, yüzlerindeki gülücükler her şeye bedeldi.
Daha öncede alt yapıyı düzenlenmesi gerektiğini ifade ettiğimde bize ‘biz bu memleketi tanımıyoruz, bu memleketi tanıyan birilerinin alt yapıya el atması gerek’ tarzında söylemlerle karşılaştık. Biz onlar bu işi yapamadığı için bu işe talip olduk. Alt yapıyı düzene sokacaksan şehri çok iyi tanıyacaksın. Alt yapıdan profesyonel takıma futbolcu çıkartmak çok zordur.”
“BU ÇOCUKLARA İNANILIRSA BU ÇOCUKLAR TAKIMI LİGDE TUTAR”
“2009 sezonunu göze getirdiğin zaman takım şirket olmadan önce 17-18 yaşındaki çocuklar o takımı 3. Ligde tutular. Niye Doğan Tehçi ve ekibi o çocuklara inandı, güvendi ve o güveni aşıladı. Bugün bu çocuklarla devam edilmek zorunda kalınırsa bu çocuklara o güveniş sağlayabilecek bir ekip gelirse, bu çocukların başına öyle bir ekip getirildiği zaman bu çocuklar bu takımı 2. Ligden tutarlar. Ben buna canı gönülden inanıyorum. Onlara güveniyorum. Şampiyon olurlar dersem hayal olur. Bizim burada yapmamız gereken çalışma bu biz bu takıma eğer transfer yasağı gelecekse biz 1 amatörde devam edecek takıma gerekli transferleri yaparak U-19 ve U-17’ye gerekli transferleri yaparak yukarıyla aşağının arasına bağ kurup, birbiri ile harmanlayıp bu sezon ligde tutacağı bir takımın içerisine önümüzdeki yıl katacağımız gençleri hazırlarız. Diğer ilden gelen futbolcularla bu olmaz adam memleketinden buralara kadar gelecek ve aç kalacak. Bunu yapamazsın. O çocuk ekmek parası kazanmak için gelecek buraya, ama Kahramanmaraş’ın çocuğu buraya üzerindeki armanın ne olduğunu bildiği için o armanın aşkına o mücadeleyi gösterir. Aradaki farkta bu olur.”
“HOCAM GENÇLERİ GÖRMEKTE BİRAZ GEÇ KALDI”
“Biz Samsun maçından aylar öncesine o çocukların o şekilde oynayacağını ispatlamıştık. Biz A Takımla A2 takımı arasında çift kale yaptık. Takımları ikiye böldük. İlk onbirler diye ve ikinci takımlar diye Benim ilk 11 de A2 ağırlıklı oynayan çocuklardı. İkinci 11 de 17 yaş grubu vardı sahada. Ben ilk 11le başladığım maçta 3lü defans oynayarak oyuna başladım. Maçtan 1-0 yenildik. O golde stoperimin 1 hatasından kaynaklanan bir goldü. Başkada A takıma pozisyon vermedik. Ben o çocukların Samsun maçında gösterdiği mücadeleyi göstereceğini burada oynadığım A2 Şanlıurfa maçında, İskenderun Demirçelik maçında, Gaziantep Büyükşehir Belediye maçında göstermiştim. Hocam görmekte biraz geç kaldı. Yalnız inanmakta geç kaldı. Biz Liste sunarak kendilerine ne kadar kaliteli futbol oynadığını gösterdik. Hatta birkaç A2 maçını da izlediler. Maalesef kiralık gelenlerin oynatma sözü ile geldiğinden dolayı bizim gençlere yer verilmedi. Takım 8 hafta önce küme düşmeyi garantilemiş. Bu dilimde benim 0 yedi genç futbolcum sahada forma şansı bulabilmiş olsaydı daha iyi sonuçlar alınırdı. İnanan 7-8 adamla 100 milyara gelen, 150 milyara gelen bir adam olabilir mi? Asıl sıkıntı geçen yıl A2 den gerekli ilgi görülmediği için bu yıl da aynı duruma düşülür korkusu.”
“DÜN BANA İNANMAYAN BİR HOCA BUGÜN BENLE ÇALIŞIRSA BEN O HOCAYA NE KADAR İNANIRIM”
“Şimdi burada da böyle bir problem başlayacak. Ben Türkiye’nin birçok bölgesini biliyorum. Birçok büyük kulüp çevre illerden yaptığı transferlerle ayakta duruyor. Ben yaklaşık 20 yıldır bunu söylüyorum. Kahramanmaraş’taki futbolcu potansiyeli Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ama ne hikmetse elini taşın altına sokmaktan aciz insanların olduğu bir şehirde yaşadığımız için bu potansiyeli de bir türlü ortaya çıkartamıyoruz. Biz burada bir aile ortamı oluşturduk. En güzel kazanım budur. Ama artık gücüm kalmadı. Yeni sezon için ne yapacağıma henüz karar vermedim. A takımlar aramızı düzeltirsek, Şehirden güvence alabilirsek, bu aile ortamı devam eder diye düşünüyorum” dedi.