Site Logo

Recep Aydemİr'İn Gözü Genç Yeteneklerde Olacak

Kahramanmaraş’ta futbol denildiğinde ilk akla gelenlerin başında gelir, kaptan ‘Shancez’ Recep Aydemir. Yıllarca Kahramanmaraşspor’a emek vermenin mutluluğunu yaşayan Büyük Kaptan yeniden Kahramanmaraş’ta olmanın da sevincini yaşıyor.

Aslen Elazığlı, doğma-büyüme Adanalı olmasına rağmen gittiği her yerde göğsümü gere gere “Ben de artık bir Kahramanmaraşlıyım” diyen nadir futbol insanlarından biridir Recep. Dile kolay, 10 yıl boyunca Kahramanmaraşspor’da futbol oynayıp, kaptanlık yaptıktan sonra yeniden Kahramanmaraş’ta futbolda var olduğunu kanıtlamak için geldi.

Kahramanmaraşspor’da oynadığı dönemlerde Meksika’nın yıldızı “Hugo Shancez Marquez”e benzetilen genç teknik adam 10 yıl boyunca futbol oynadığı kente bu kez Teknik Direktör olarak geldi. Kahramanmaraş Belediyespor’un çiçeği burnunda Teknik direktörü Aydemir, birlik mesajları vererek ayrı gayrılarının olmadığını taraftardan takım ayırt etmeden hem Kahramanmaraşspor’a hem de Kahramanmaraş Belediyespor’a desteklemeleri çağrısında bulundu.

Altyapıya daha çok önem vereceklerini söyleyen Aydemir, şunları söyledi:

“Sevgi bir emektir,  emek vermediğiniz bir işin karşılığını almanız mümkün değildir. Bizde teknik ekibimizle beraber hem amatör takımları hem de altyapıların takipçisi olacağız. İnşallah bundan sonraki dönemlerde Kahramanmaraş’tan genç yetenekleri futbol dünyasına kazandıracağız.”

 

Recep Aydemir kimdir, kendinizden biraz bahseder misiniz?

R. Aydemir: Aslen Elazığlıyım ama doğma büyüme Adanalıyız. Memlekette her zaman söylediğim bir şey var, göğsümü gererek dolaşabileceğim ve uzakta olduğum zamanlarda bile çok özlediğim bir diğer memleketim ise Kahramanmaraş’tır. Gittiğim her yerde kendimi Kahramanmaraşlı sayıyor ve söylüyorum. Dışarıda zaten herkes beni Kahramanmaraşlı Olarak bilirler. Çünkü çok uzun süre Kahramanmaraşspor’da futbol oynadım. Yıllarca kaptanlık yapıp Kahramanmaraşspor’a büyük emek verdiğime inanıyorum.

Hatta o dönemler zaman zaman teklifler gelirdi, tekliflere sıcak bakmadığım için beni hep Kahramanmaraşlı olarak bilirlerdi insanlar. Evliyim, iki tane kız çocuğum var.

 

Futbol hayatınızdan ve antrenörlük hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

R. Aydemir: Yaklaşık 15 yıl profesyonel futbol oynadım. Bunun 10 yılını Kahramanmaraşspor’da geçirdim. Daha sonraki süreçte 1999-2000 sezonunda faal futbolculuğum bittikten sonra yardımcı antrenör olarak Kahramanmaraşspor’da görev aldım. Sonraki dönemde yine Kahramanmaraşspor’da 2008-2009 sezonunda teknik direktör pozisyonunda çalışma imkanı buldum. Kahramanmaraşspor’dan ayrıldıktan sonra Adanaspor altyapısında görev aldım. Sağ olsunlar tekrar kapılarını açtılar. Daha sonraki dönemlerde yine Cizrespor’da altyapısında görev yaptım. 2000 yılından bu yana antrenörlüğün içerisindeyim.

 

Kahramanmaraş Belediyespor’da hedefleriniz neler?

R. Aydemir: Profesyonel olarak ikinci yılımız. Geçen yıl biliyorsunuz çok büyük hedeflerle yola çıkılmıştı. Yeni bir takım yeni bir profesyonel takım tabii ki hatalar da olacaktır.

Bugün profesyonel lig içerisinde olan takımlar bile ne hatalar yapıyorlar. Ne yatırımlar yapıyorlar ama karşılığını alamıyorlar. Zaten ilk yılında play-off’a çıkmak hafife alınmayacak bir başarıdır.

Hedefsiz takım olmaz. Her zaman başarıya odaklı bir takım hedefliyoruz. Gönül ister ki ligi en üstte bitirelim, bulunduğumuz grubun en üstünde ligi tamamlayalım. Zaten en büyük hedefimiz odur. Ama bunun ötesinde diğer hedeflerimizde var tabii ki. Kahramanmaraş Belediyespor sezon başında geldiğimde konuştuğumuz hedeflerin göz ardı edilmeden hedefine devam edecek bir takım oluşturmaktır.

Altyapıda da inşallah hedeflediğimiz noktada elimizden gelen her şeyi yapacağız. Altyapıyla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz yaz okulumuz açıldı. Yaz okulumuzun yoğun bir talep var. Bana göre inanılmaz bir rakam 1800 öğrenci çok önemli bir rakam.

Hocalarımızın emeklerine sağlık dün onlarla kısa bir tanışma ve istişare toplantısı gibi hem tanışma hem de durumu değerlendirmesi yaptık. Çocuklarımızla ilgili yapacaklarımız hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Yetenekli çocuklarımızı bizim hocalarımıza aktarmalarını söyledik. Sağ olsun onlarda bu noktada bize destek olacaklar. Biz o çocuklarımızı değerlendirip onları kendi bünyemizde daha ileri taşımaya çalışacağız.

 

Kahramanmaraş’ın futbolda en büyük eksikliği neler?

Futbolla alakalı şimdi iki tane profesyonel takımımız var, aslında bir tanesi PTT 1. ligde ve bir tanesi de üçüncü ligde herkese nasip olmayacak bir ortam söz konusu. Bu konuda çok büyük eksikliğimizin olduğunu düşünmüyorum. Daha iyi bir yerlere taşıyabilir miyiz onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Kahramanmaraş altyapı için iyi bir potansiyel sahip. Çok yetenekli oyuncularımız var, geçmişten bu güne kadar ki süreçte bunu ben gözleyen birisiyim çok uzun zamanlar burada biliyorsunuz hem oynadım hem antrenman yaptım.

Gelen arkadaşlarımız gelen kardeşlerimiz ışığında bunları konuşuyorum. Oynadığım dönemlerde antrenörlük yaptığım dönemlerde yetişen oyuncularımızdan bahsediyorum.

Amatör takımlar sayısında azalmalar söz konusu son dönemlerde. Bunun tabii ki çok büyük olumsuz ektileri var. Son dönemlerde de öğrencilerimizin okulla olan ilişkileri aileleriyle olan ilişkileri, ailelerin futbola bakış açıları futbolu belki bir noktada önemli bir sektör olarak görüyor ama ailelere kime sorarsanız çocuklarının futbolcu olmaları istiyor mu çoğunluğu da istiyor. Ama diğer taraftan baktığınızda kimse çocuklarının dersten de alıkoymuyor. Tabi burada eğitim sistemimizin de büyük önemi var. Okulların mesela öğleden sonra ki süreci de kapsaması, eskiden bir sabahçı birde öğlenci vardı. Şimdi bakıyorsunuz bazı okullarda ikindiye kadar eğitim sürüyor. Tabii ki bununda şimdi getirdiği olumsuz yönleri var.

Antrenmanlarla ilgili sıkıntılarda oluşuyor. Dershaneler bir noktada engel, internet denen bir hastalığımız var. Aslında çok önemli bir doğru kullanılırsa çok önemli güzel bir araç ama maalesef bunu çok kötü kullanıyoruz. Çocuklarımız bilgisayarın başından kalkmıyor. Bu noktada da sıkıntılarımız var, dolayısıyla belki ben amatör takımlarda ki azalmaların esas sebebinin oyuncu bulamamaktan da kaynaklandığını düşünüyorum. Tabi maddi sebeplerden de kaynaklanıyor da olabilir.

 

Kahramanmaraş’ın alt yapıdaki eksikliğini neye bağlıyorsunuz?

R. Aydemir: Kahramanmaraşspor’da görev aldığım süreden bahsetmek istiyorum. Amacım kimseyi suçlamak değil, burada o günün şartları belki öyleydi ama oradaki yöneticilerimizde bu noktada kendi sebeplerinden dolayı öyle düşünmüş olabilir ama tabi bana göre çok doğru bir düşünce değildi. Mesela hedef a takımın lige çıkmasıydı. Dolayısıyla alt yapıyla alakalı düşünceleri çok olumsuzdu. Altyapı tamam olsun ama sadece olsun. Altyapıyla alakalı tabi emek vermediğiniz bir işle ilgilide olumlu bir sonuç almanız mümkün değil. Sevgi bir emektir. Emek vermediğiniz bir işten hani istisnalar olur çok yetenekli bir oyuncu gelir, ona birşey söylemiyorum zaten.

Ama hiçbir çaba sarf etmeden oturduğunuz yerde hiç altyapıdan oyuncu çıkmıyor demek çok büyük talihsizlik. Bunun için bir çaba sarf etmemiz gerekiyor, bunu el birliğiyle yapmamız şart. Bunda en başta yöneticilerimizin duyarlı olması gerekiyor. Hocalara da büyük görevler düşüyor. Ondan sonra çocukların doğru yetiştirilmesi, doğru yönlendirilmesi ve en önemlisi iyi bir eğitimden geçmesi gerekiyor yani bunların hepsi bir emek istiyor.

Eskiye göre oyuncunun daha az çıkması daha kötü çünkü eskiye göre imkânlarımız daha iyi. Ben kulübümüzün imkânlarıyla gurur duyuyorum gerçekten her şeyimiz var. Mesela biz bu imkânlarımızı daha olumlu kullanıp şehrimizin çocuklarına daha fazla emek vermek, sonra futbol oynamaktır. Ama dediğim gibi mesela Aileler oğlum futbola gidiyor derslerinden alıkoyuyor futbol, oysaki ayırt etmesini bilmek çok önemlidir. O düşüncede olan çocuklarımız çok, yani futbolcu olmayı hedeflediği için derslerini bir tarafa koyan mutlaka olacaktır. Ama bunlar aşılacak şeyler bunlar bizlerin ortak çalışmasıyla, öğretmenlerinde desteklerinin alınmasıyla aşılacak konular. Bunlar çok zor şeyler değil ama çok emek isteyen şeyler. Bir defa çocukların spor yapmaları o yaştaki çocukların enerjilerini harcamaları demek. Kötü alanlarda kullanacaklarına o enerjilerini spor yaparak kullansınlar. Şunu hiçbir zaman unutmayın hakikaten spor yapan insanlardan kolay kolay kötülük gelmez. İstisnalar mutlaka olacaktır ama spor birçok kötülüğün önüne geçer.

 

Gençlerle ilgili çalışmalarınız nedir bunlarla ilgili bilgiler verebilir misiniz?

R. Aydemir: Gençlerle ilgili çalışmalarımız elbette var. Ama bunlarhemen olacak şeyler değil. Yeni bir takımız yeni oyuncularımız var hatta şuan transfer çalışmalarımız olağan hızıyla devam ediyor. Çünkü oyuncu sayımızda çok büyük eksiklikler var onları tamamlamaya çalışıyoruz. Bu çok kolay oluşabilecek bir şey değil çok uzun vadeli bir zaman isteyen meşakkatli bir iş. Burada hemen bir şeyler oluşmasını beklemek de hayalcilik olur. Ama ben ilk geldiğim günde söylediğim şeyi tekrarlıyorum ben bu tohumu ekmek için çaba sarf ediyorum ekeceğim inşallah meyvesini almak görmek bana nasip olur. Görmesem de bunu yapan biri olarak o huzurla buradan giderim. Ama devam ettirmek inşallah o süreçte burada olurum. Zaten bir takımda her zaman söylediğim bir şey vardır bu takımın formasını giyen herkesi ben Kahramanmaraşlı olarak görüyorum. Çünkü bizim formamızı taşıyordur. Dolayısıyla bu şehrin forması çok değerlidir. Bende kendimi oynadığım dönemlerde hep böyle düşünmüşümdür. Formasını aslan gibi giyen formasını aslan gibi taşıyan herkes bizim için Kahramanmaraşlıdır. Ama şehrimizin çocukları bizim için çok önemlidir çok değerlidir. Onlarında sahalarda olması hele birde ulusal sahalarda boy göstermesi bizim için çok önemli ve mutluluk verici bir olay olur. Bunun olmaması içinde hiçbir sebepte yok. Bir daha söylüyorum her türlü şartımız buna müsait, her türlü imkanımız var biz bunları sadece harekete geçireceğiz. İnşallah bu noktada bir yapılanma içerisindeyiz. Zaten bu yapılanma zamanında konuşacağız, dertleşeceğiz, sıkıntılarımız varsa bu noktada sizlerle her zaman her şeyi paylaşacağız. Bu şehir hepimizin şehri, bu çocuklar hepimizin çocukları, bu çocuklarda şehrimizin geleceğidir. Ben futbolda üzerime düşen görevi yaparsam diğer şehrin büyükleri de kendi üzerine düşen görevi yaparsa bunun olumlu sonuçlarını ileriki dönemlerde inşallah şehrimiz adına mükâfatını alırız.

 

Artık futbol parasal yönde meslek olarak görmeye başlandı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

R. Aydemir: Bu profesyonellikle doğru orantılı değil, bir futbolcuda ahlaki anlamda bağdaşmayacak bir şeydir. İnşallah öyle oyuncular benle çalışmasın bende çalışmak istemem şahsen. Çok doğru bir davranış değil işimize sahip çıkmak zorundayız. Yaptığımız işin karşılığını vermek zorundayız. Nasıl almayı talep ediyorsak karşılığını da vermek zorundayız. Dolayısıyla bu bir meslek karşılık alıyorsunuz çünkü bir bedel alıyorsunuz onunda karşılığını vermek de onun görevi olmalıdır.

 

Adana’daki futbola bakış açısıyla burada ki futbola bakış açısı arasındaki farklar nedir?

R. Aydemir: İnanın çok büyük farklılıklar yok sadece Adana’da daha büyük bir şehir maç sayısında oyuncular daha fazla maç oynuyorlar gelişimleri de doğal olarak daha fazla oluyor. Fazla maç çok önemli oyuncuların gelişmesi için. Bakış açısında çok farklılıklar yok zaten ülke genelinde bu sıkıntıları yaşıyoruz mesela özellikle altyapıyla alakalı bu sıkıntılar ülke genelinde birkaç takımı çıkarırsak altyapılar daha çok fazla önemsenmiyor herkes günü kurtarmanın derdinde. Buda çocuklarımızın geleceğini olumsuz yönde etkiliyor. Ben bu sıkıntıları bildiğim için yaşadığım için ben takımımda bu sıkıntıların yaşanmasını istemiyorum açıkçası. Gelecekle ilgili çocuklarımıza en ufak bir katkım olursa onun sevincini yaşamak istiyorum.

 

Alt yapıdan yıldız oyuncu diyebileceğimiz oyuncuları takıma kazandırma gibi bir çalışmanız var mı?

R. Aydemir: Bizim bir a takımımız var, öncelikle as takımla ilgili çalışmaları yapmak bizim asli görevimiz ancak kulüp yapılanmamızı bu noktada en iyi şekilde yapmak istiyorum. Dolayısıyla kendi takım yapılanmasını yaptıktan sonra zamanımız olursa zaten yapılanmayı yaptıktan sonra bütün görev oradaki hocalarımıza düşüyor. Onların çalışması doğrultusunda bizlerde üzerimize düşen görevi tabii ki yapacağız. Hepsini takip etmemiz gerçekten çok zor, yetenekli oyuncu olursa tabii ki izleriz. Ama genel anlamda kendi kulüp yapılanmamızı yapmak istiyorum. Hocalarımızla da konuştuk diğer takımlarımızda ki yetenekli oyuncularımızı alacağız. Zaten hedefimizde a takıma oyuncu kazandırmayı sağlamak. Bu noktada hocalarımızla birlikte çok dikkatli olacağız. Onların takip ettikleri izledikleri beğendikleri oyuncuları kendi kulübümüzün bünyesine katarak gelişimleri daha kolay sağlamaya çalışacağız. Bizlerde sizlerde gereken sabrı göstermenizi istiyorum. Ama çok uzun süreli bir çalışma şansımız olur bunları hayata geçirebilmek adına en azından gelecekle alakalı yapabileceklerimizi en azından o dişliyi harekete geçirdikten sonra zaten gerisi kolay olur.

 

Stadyumda yeni sezon için nasıl çalışmalar var onunla ilgili bilgiler alabilir miyiz?

R. Aydemir: Stadyum konusunda detaylı bir bilgim yok, sadece stadın hazırlandığıyla ilgili bilgim var. Herhangi bir problemimizin olmadığını biliyorum. Hanefi Mahçiçek stadı daha çok maçlarda kullanacağımız bir alan Antrenman sahasıyla alakalı Belediye Başkanımız yan tarafta bize bir saha yapacak inşallah. Antrenman sahamızı yetiştirmeye çalışacağız. Tabi böyle olursa bizlerinde onlarında daha rahat çalışabileceği alanlar olur. Belediye başkanımız bununla ilgili talimatları verdi.

 

Transfer konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

R. Aydemir: Transferde öncelikle eksikliklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz geçen yıldan çok fazla oyuncumuz yok çok sıkıntı çektiğimiz oyuncu olmadığından dolayı arayış içersindeyiz. Bu noktada da ince eleyip sık dokuyoruz ki hatayı en aza indirmeye çalışıyoruz.

Bütün çabamıza bütün gayretimizle en iyisini almaya gayret gösteriyoruz. Bize oyuncu öneren arkadaşlarımıza cevap vermeye özen gösteriyoruz. Güvendiğimiz inandığımız arkadaşlarımızın bilgisini alarak eksikliklerimizi o şekilde tamamlamaya gayret ediyoruz. Yeni takım olmanın sıkıntıların yaşıyoruz tabi bu süreci bu sene inşallah sağlıklı bir şekilde aşarsak bundan sonraki süreçte takımın iskeletini bozmadan çok fazla takımla oynamadan sonraki süreci birkaç takviyeyle iskelet kadroyu muhafaza ederek bir takım oluşturmaya çalışıyoruz. O zaman daha seçici daha nokta transferler yapma şansımız oluyor ama şimdi işimiz biraz daha zor. Zoru kolaya çevirmek için elimizden geleninin en iyisini yapmanın gayreti ve çabası içerisindeyiz.

 

Elinizdeki mevcut kadroyla görüşme şansınız odlumu ne zaman topbaşı yapacaksınız?

R. Aydemir: 14 Temmuz’da inşallah bir iftar yemeği planlıyoruz, 15 Temmuz’da da bismillah deyip işe başlamanın planları içersindeyiz. İlk etapta burada çalışacağız daha sonra da çalışmalarımızı Bolu’da devam edeceğiz. Bolu kampında kafamızda oluşturduğumuz takım son şeklini almış olacak. Maç kadrosundan öte bizi sezon boyu taşıyacak kadroyu oluşturacağız.

 

Alt yapıdan olsun seçmeler olacak mı alt yapıdan kampa götürecek misiniz?

R. Aydemir: Özellikle bize şehirden gelen talepler var, oyuncularımız var onların hepsine olumlu cevaplar verdik. Onlarında hepsini izleyip görme şansımız olacak. İkinci grupta özellikle gelen arkadaşlarımızın hepsine değerlendirme gayreti içerisinde olacağım. Bu noktada kimseye haksızlık yapmak istemiyorum. Herkese bakacağız değerlendireceğiz, o değerlendirmeyi yaptıktan sonra takımda oynayacağına inandığımız oyunculara devam ettireceğiz diğerlerine oynayabileceğiniz kulübe gidin diyeceğiz. Tabi zorlu bir süreç ama inşallah aşacağız hepsini.

 

Rakipleri takip edebildiniz mi?

R. Aydemir: Transfer döneme takip edebiliyoruz işte mesela şu an bize ulaşan bilgiler doğrultusunda Erzurum Büyükşehir yoğun bir transfer politikası içerisinde Darıca Gençlerbirliği keza öyle baya bir hareketlilik yaşanıyor kulüplerde birkaç takım rakamsal anlamda büyük rakamlarla transfer çabası içerisindeler.

 

Taraftarlardan ne gibi beklentileriniz var?

R. Aydemir: Beklentimiz tabii ki takım ayırt etmeden sonuna kadar bizi desteklemeleridir. Kahramanmaraşspor bizim değerimiz Kahramanmaraş Belediyespor’da bizim değerimiz, ikisi de bu şehrimizin takımı tabii ki lig farkı olacak elbette seyir farkı da olacaktır. Zaten bunu görmezlikten gelmek mümkün değil. Ben seyircimizin bizleri yalnız bırakmayacağını, bırakmamaları gerektiğini, ikisi de bu şehrin değerleri takımlarımıza sahip çıkmamızın gerektiğini canı gönülden umut ediyorum.

 

RÖPORTAJ: ZEKİ DEMİR –İLKER YİYEN (KAHRAMAMARAŞ’TA BUGÜN)