Site Logo

"GüneydoĞu'yu Las Vegas yaparIm"

HaberTürk köşe yazarı Balçiçek Pamir, 13 eylül 2009 tarihli yazısında, köşesini Kahramanmaraşspor'a ayırdı. İşte o yazı:

NEREDEN başlasam bilemiyorum. Haber çok, anlatacak detay bol.
En iyisi şöyle sorayım:
1- Güneydoğu'yu Las Vegas yapmak isteyen kim?
2- Hangi 2. lig takımı önümüzdeki günlerde bir Ermenistan takımıyla maç yapacak?
3- Hangi dünyaca ünlü isim 17 Ağustos depremi için yüklüce para yardımı yaptı ama teşekkür mektubu bile alamadı?
4- Hangi ülkede Maraş güzellik yarışması yapılıyor?
5- Hangi ülkenin Maraşspor isimli futbol takımı var?
Gelelim en önemli soruya...
Bütün bunların birbiriyle alakası nedir?
Eğer cevapları merak ediyorsanız, buyurun yazıya...

* * *

Karşımda K.Maraşspor Kulübü'nün Başkanı Muhammed Günkut... Elinde takımının 7 numaralı forması, arkasında ismim yazıyor. Yanında Türk-Ermeni Dostluk Grubu Başkanı Yener Atlı... Önce kısa bir hatırlatma, K.Maraşspor geçen ay Irak'ın Zaho takımıyla maç yaptı. Olur mu olmaz mı derken, yapıverdiler işte. İyi de oldu. Gerçi federasyon 10 bin lira ceza kesmiş ama olsun! Getirdiği ses yeter. Konuyu dağıtmayalım. Günkut'un amacı, kendi deyimiyle "sabıkalı bir il" olarak anılan Kahramanmaraş'ı spor vesilesiyle temize çıkarmak. Zaho takımıyla maç da böyle bir misyon taşıyordu, bugünkü yeni fikri de öyle. Diyor ki Günkut: "Şimdiki en büyük dileğim, Milli Takım'ımızın Ermenistan'la yapacağı maç öncesi, bir Ermeni takımını örneğin Erivanspor'u Maraş'ta ağırlamak, kamp yaptırmak ve beraberce kısa bir maç oynamak. Bana, 'Aman karıştırma bu işleri' diyorlar. Oysa bence Maraş bu tarz girişimlere çoktan açık. Zamanıdır yani!"
Siz bakmayın onun dilek dediğine... Bayağı da ilerlemiş projesinde.
İki gün önce bu projeden bağımsız olarak başka bir girişimde daha bulundu o ve Yener Atlı. Amerika'da yaşayan çok önemli bir ismi evine, Maraş'a ziyarette bulunması için davet ettiler, ona da bir forma gönderdiler. Kim mi bu isim?
Kirk Kerkorian. MGM'nin sahibi. Yanlış okumadınız, Las Vegas'ın dörtte üçünün sahibi olan isim, eski bir Maraşlı.
Şu anda 94 yaşında olan Kirk Kerkorian ve ailesi, minik Kirk daha üç aylıkken yani 1915 yılında Maraş'tan kaçmışlar. O gün bugündür Türkiye'ye ayak basmayan bu ismi Maraş'a davet eden isim ise bir spor adamı oldu.
Kerkorian, Maraş'a hiç gelmemiş ama gönlü, aklı buralarda.
Nereden mi biliyorum?
Gelelim üçüncü sorunun cevabına...
17 Ağustos depreminden sonra Türkiye'ye ilk yardım yollayan isim Kerkorian olmuş. Meblağ 1 milyon dolar. Şimdi sıkı durun! Türk hükümeti önce bu yardımı kabul etmek istememiş. Kızılhaç üzerinden gönderilince razı olmuş! (Benim bir insan olarak bunu anlamam mümkün değil. Yardımsa yardım, nereden geldiği önemli mi?) Türk-Ermeni dostluğunu pekiştirmek isteyen dernekler bunu Türk kamuoyuna yansıtmak istemişler ve Doğan Grubu'nun yolu tutulmuş. Aralarında Ertuğrul Özkök'ün de bulunduğu küçük bir grup bunu haber yapamayacaklarını belirtmişler. Ne empati ama! Konuyla ilgili haberi yazan tek isim, o zaman Sabah Gazetesi'nde çalışan Leyla Umar olmuş. Durun bitmedi. Yapılan en küçük yardıma bile teşekkür notu gönderen Türk hükümeti, 1 milyon dolar için Kerkorian'a "Sağol" bile dememiş. Pes yani!
Benim merakım ise başka... Acaba Kerkorian niye böyle bir yardım yaptı?
Benim gibi merak eden başka bir Türk, (Türk-Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak) daha olmuş ki, bu soruyu kendisine yöneltmiş. Aldığı cevap çarpıcı: "Acıyı kalbimde hissettim!"
İşte Maraş'a davet edilen isim, deprem acımızı kalbinde hisseden bir Maraşlı.

* * *

Gelelim diğer soruların cevabına...
Güneydoğu'yu Las Vegas yapmak isteyen isim yine Kerkorian. Sınırların açılması şartıyla Maraş'tan başlamak üzere bütün Güneydoğu'ya oteller zinciri kurmayı hedefliyor. Gözler ikili ilişkilere dikilmiş, soluklar tutulmuş.
Peki hangi ülkede Maraş güzellik yarışması düzenleniyor?
Arjantin, Buenos Aires.
Hangi ülkenin Maraşspor isimli futbol takımı var?
ABD, Chicago.

Kaynak: HaberTurk