Site Logo

KahramanmaraŞspor bu sefer DÜNYA BASININDA!

Geçtiğimiz günlerde ilk olarak KahramanMarasSpor.org'un duyurduğu Zaho SK maçı karşılaşmasını Türkiye gündemine taşıdıktan sonra, şimdi de dünya basına sunduk! Benimle ve kulüp başkanı Muhammed Günkut ile röportaj yapan Hürriyet Daily News spor editörü Çetin Cem Yılmaz, www.hurriyetdailynews.com ve Hürriyet Daily News gazetesinde maç hakkında bilgi ve düşünceleri manşette yayınladı. İngilizce yayınlanan haberi sizler için Türkçe'ye çevirdim. İngilizcesini okumak isteyenler BURAYA TIKLAYARAK haberi okuyabilirler.

Futbol diplomasisinde yeni bir boyut

21 Ağustos 2009 Cuma
ÇETİN CEM YILMAZ
İSTANBUL - Hürriyet Daily News


Üst liglerde oynamasa da, Kahramanmaraşspor gelecek hafta Kuzey Irak'ın Zaho takımını ağırlayarak uluslararası bir müsabaka oynayacak. Bu maç Türk ve Kürt takımlarının karşı karşıya geldiği ilk maç olacak, bir nevi son günlerde gündemden düşmeyen Kürt açılımına katkı olarak görülebilir.

Yine bir futbol maçı gelecek hafta sporun güzelliği saha sınırlarını aşabileceğini ispat edecek.

2. Lig takımlarından Kahramanmaraşspor çarşamba günü Kuzey Irak ekibi Zaho Spor Kulübü'nü dostluk maçında ağırlayacak; Türk takımları ve Irak Kürt takımları arasındaki ilk futbol maçı..

Bu maç diplomasi yönünden sorunlu olarak görünen iki taraf olarak, hiç şüphesiz futbol tarihinde unutulmaz bir anı olarak yerleşecek, tıpkı 1998 Dünya Kupası'ndaki ABD ve İran arasında oynanan ve geçtiğimiz yıl Türkiye-Ermenistan maçları gibi.

Türk Silahlı Kuvvetleri bir çok kez Kuzey Irak sınırını geçerek, orayı Türkiye'ye karşı saldırı düzenlemek için kullanan PKK'lı teröristlere karşı mücadele vermişti. Irak Kürtlerinin liderleri, PKK terörizmine karşı tepki göstermemekle sorumlu tutulmuştu. Türkiye Kuzey Irak Bölgesel Yönetimini tanımamakta ısrar etse de, son dönemlerde Irak Kürtleri ile iyi ilişkiler yürütülüyor.

Kahramanmaraşspor Kulüp Başkanı bu maçın Türkiye ve Kuzey Irak arasında bir dostluk köprüsü olacağından emin, ama bu karşılaşmayı politik bir adım olarak görmek istemiyor.

Hürriyet Daily News & Economic Review'in Kulüp Başkanı ile telefonla yaptığı görüşmede Günkut, "Bu maçı dostluk açısından bir fırsat olarak değerlendiriyoruz, sadece dostluğu önemsiyoruz" dedi.

Her iki takımın kulüp başkanları Ankara'da görüştüğünde, ilk teklifi Zaho Spor Kulübü'nün gönderdiği belirtildi. Ancak lig maçlarının yaklaşmasından dolayı Kuzey Irak'ta kamp ve maç teklifini geri çeviren Günkut, Irak Birinci Ligi'nde mücadele eden Irak ekibini Kahramanmaraş'a davet etti.

Bu karşılaşma devlet zirvesi tarafından da olumlu tepkiler gördü. İçişleri Bakanı Beşir Atalay Atalay geçtiğimiz hafta "spor, kardeşlik ve ilişkilerin gelişmesinde her zaman önemli bir unsur olmuştur" demişti. "Umarım bu da o manada katkı verir. Bunlardan mutluluk duyarız." diyerek sözünü bitirmişti.

Hükümetin Kürt açılımı politikasının bir parçası olmadığını dikkatlice vurgulayan Günkut, buna rağmen güncel politikaya çok iyi uyum sağladını belirtti. "Amacımız Kürt açılımın bir parçası olmak değildi" diyen başkan, "ama güzel bir şekilde denk geldi" dedi.

Bazı sağ görüşlü Kahramanmaraşspor taraftarları bir Kürt takımı ile maç yapmayı internet forumlarında tepkiyle karşılasalar da, güneyde bulunan bu şehirde genel olarak olumlu görüşler hakim.

Sanal alemde Kahramanmaraşsporlu taraftarların sesi olan KahramanMarasSpor.org sitesinin sorumlusu Mehmet İmamoğlu, "Iraklı misafirlerimizin en iyi şekilde ağırlanacağı konusunda hiç kimse şüphe etmesin" dedi. "Belki de Zahosporlu futbolcularla Trabzon Caddesine gidip, onlarla beraber Kahramanmaraş dondurması yeriz". "Irk, din ve siyasi görüş ayırdımı yapmayız", diyerek sözlerine devam etti. "Onlar spor yapmak için geliyorlar, biz de spor için burdayız".

İmamoğlu, Kahramanmaraş Halkı'nın çoğunluğu bu maç fikrini benimsediğini söyledi. "Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesinde bulunuyor ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir il değildir." dedi. "Ancak en son iki seçimde (Genel Seçim ve Yerel Seçimlerde) Kahramanmaraş rekor bir oranla Ak Parti’ye oy verdi. Ak Parti’nin bu kadar destek gördüğü bir şehirde, Kürt açılımı politikası konusunda da destek gördüğü muhtemeldir. "

Günkut, "Politik nedenlerden dolayı olmasa da, Kahramanmaraş oynanacak maç için çok heyecanlı. Bir çok insanımız bu maçı şaşkınlıkla karşıladı, ama çok mutlular. Kahramanmaraş küçük bir şehir değil, ama bu tür faaliyetlerin çoğalması lazım" dedi.

Taraftarlar sitesi sorumlusu İmamoğlu kulüp başkanına bu konuda katılıyor ve son olarak şu sözleri söylüyor; "Türkler, Kürtler ve Ermeniler Kahramanmaraş'ta yanyana yaşamışlar. Zaman zaman sorunlar yaşanmış olsa da, şehrimiz hoşgörüsünden hiç birşey kaybetmiş değildir. Tek dileğimiz bu maçın kesinlikle siyasi partilerin menfaati için değil, sadece Kahramanmaraş ve Kahramanmaraşspor menfaati için oynanmasıdır ve dostça geçmesidir."

Çeviri: Mehmet İmamoğlu

© 2009 KahramanMarasSpor.org - Tüm Hakları Saklıdır.