Site Logo

İŞ adamlarImIza teŞekkür ederİz, ama...

Dün akşam Aksu TV'de yayınlanan GÜNDEM programına konuk olan Kahramanmaraşspor Kulübü Yardımcı Başkanı Bekir Gölcü çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Saniye saniye takip ettiğim programda, Yardımcı Başkanımız Bekir Gölcü kulübümüzün gelir ve giderleri hakkında birçok rakkamlar açıkladı. Buna ek olarak yönetimin sezon başından beri harcadığı inanılmaz miktar, kafada soru işaretleri bıraktı.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, şahsi olarak Bekir Gölcü'ye karşı bir tavrım yok ve kendisini de eleştirmiyorum, hatta kulübün şeffaflığı açısından bu rakkamları açıkladığı için kendisini takdir ediyorum. İşte bu açıklanan rakkamlar hakkında bir kaç yorum yapmak istiyorum.

SAHA GELİRLERİ ve GİDERLERİ
Her hafta ortalama 2.000 taraftarımızın geldiğini var sayacak olursak ve bu taraftarın bir kısmı açık tribünde, bir kısmıda kapalı tribünde olduğunu dikkate alırsak, 14 haftada normal şartlar altında 135.000 TL gelir elde edilmesi gerekirdi. Ancak gerçekler bundan çok uzak. Oynadığımız 14 iç saha maçından sadece 6.000 TL gelir elde etmişiz. Yani maçbaşına 400 TL gelir olmuş (9.500 TL yerine). Peki bir içsaha maçının 1.300 TL masrafı olduğuna bakacak olursak, durup durduğumuz yerde yaptığımız 1.000 TL'lik zarara göz yumabilirmiyiz? En azından sıfır açık hedeflenmeli ki, 270 taraftardan bilet parası alınsa bu hedefe ulaşılır. Yönetimin bir sezonda 150.000 TL'nin yerine 7.000 TL'ye razı olduğuna inanmak istemiyorum açıkçası. Bazı nedenlerden dolayı bu hedefe ulaşmak imkansız diyebilirsiniz, ama 150bin yerine 70bin amaçlansın. Bu da iyi para sonuçta. Bunu yapabilmek için fazla masrafa gerek yok. Belki alınacak herhangi bir önlemden dolayı taraftar sayısı azalacaktır, ama kulübün geliri önemli bir ölçüde artacaktır.

PERSONEL GİDERLERİ
Kulüpte 60 personelin çalıştığı dile getirildi. Her ay sabit 45.000 TL personel ve gıda gideri var. Bu giderin yüzde 80’i yöneticilerin cebinden ödeniyor. Allah razı olsun kendilerinden. Ama bence bu zor günlerde, personel sayısı azaltılabilir. Tesisi bizzat gezdim, gördüm. Bu kadar personele kesinlikle ihtiyaç yok. Hatta bazı personeller bir görevden fazla işle meşguller. Diğer yandan bazı personellerin kulübe zararı bile dokunuyor. Çünkü bilgileri dışarı sızdırıyorlar veya yetkilerini kötüye kullanıyorlar. Bunları herkes biliyor. Durum böyleyse, eh madem maddi sıkıntı da var, bazı konularda tasarrufa gitmek şart olur (en azından geçici olarak).

DEPLASMAN GİDERLERİ
Her profesyonel kulübün en büyük masrafların birisi de deplasman giderlerinden oluşuyor. Bölge grubundayken yine az çok idare ediliyordu. Ama şuanki bulunduğumuz grupta, Kırklareli, İzmir, İstanbul, Kütahya gibi çok uzak deplasmanlar var. Uçakla gidilmesi şart. Sonra gidilen yerde otel masrafı vs. derken ortalama 11.000 TL’yi buluyormuş her deplasman. Bir sezonda 18 defa deplasmana gidiyoruz. Her deplasmana bir iş adamı ve milletvekili götürse, başka da zahmetimiz olmaz kendilerine. Ayrıca bazı iş adamlarımızın çevresi geniş olduğundan, önemli miktarlarda masraf indirimi sağlayabiliyorlar. Mesele sadece araştırmak olacaktır.

REKLAM GELİRLERİ
SANKO sağolsun, her sene bize sponsor oluyor. 60.000 TL ödeyerek formadaki göğüs reklamına ismini yazdırdı. Bunun yanında stadda bulunan reklam panolarına 40.000 TL karşılığında reklam verildi. Bir TFF 3. Lig kulübü için normal rakkamlar diyebiliriz. Ancak gönül isterdi ki, sezon başında büyük firmalarla görüşmeler yapılıp, staddaki reklam panoları konusunda belli bir miktar karşılığında anlaşılsın.

TESİS YARDIMI
Son günlerde sıkça bahsedilen tesis yardımı girişimleri, nihayetinde bir nebze olsun sonuç verdi. Ankara’ya giden Basın Sözcümüz Turgay Terzibaş, TFF ile görüştükten sonra, kulübe 100.000 TL gelir sağlamasını bildi. Bu parayı alabilmek için Meclis’e kadar giden yöneticilerimiz, milletvekillerimiz tarafından hoş karşılanmamıştı. Hatta yüzlerine bile bakılmamıştı. Kimlerin vekili olduğunu şüphe etmekle beraber, ümit ediyorum ki, birini örnek alırlar..

BORÇLAR
Kahramanmaraşspor’un 10 yıldır SSK’ya ve Maliye’ye borcu bulunuyor ve bu her sene katlanıyor. Şuan bu iki kuruma 1,8 milyon TL borcumuz bulunuyor.
Öte yandan eski yöneticimizin harcadığı 390 bin TL’de kendisine geri ödeniyor. Ancak ödenen miktarın, harcanan miktar kadar olduğu ve yöneticinin faiz talep etmediği açıklandı. Şuan eski yöneticiye 250 bin TL civarında bir borç bulunuyor.
Ayrıca iki futbolcumuza peşinat borcu ve bütün futbolcularımıza maçbaşı borcu olduğu açıklandı. Hanefi Mahçiçek’e olan borç kapandı. Bunun yanısıra Başkanımız, hiç bir yöneticimizin senedinin olmadığını açıkladı.

İDDAA GELİRLERİ
Kulübümüz, her ay 230.000 TL civarında olan İddaa gelirlerini borçları nedeniyle elde edemiyor. Bu gelirin U’i Maliye ve SSK’ya aktarılırken, E’i borcu kapatmak üzere eski yöneticiye gönderiliyor.

BAĞIŞTA BULUNANLAR VE DESTEK OLANLAR
İsimlerini açıklamakta fayda var:
Durdu Özbolat, Haluk Şerbetçi, Hanifi Öksüz, Mustafa Poyraz, Kadir Kurtul, Mehmet Balduk, Gaffar Akarca, Kubilay Doğan, Fatih Gölcü, Alişan Arıkan, Münir Hatipoğlu. İsmini unuttuğum veya yanlış yazdıklarım kişiler olabilir. En kısa zamanda öğrenip, düzeltmeye çalışacağım.

SONUÇ
Kulübümüz bu sezon 1,2 milyon TL harcadı ve daha 350 bin TL harcayacağı var. İş adamlarımız son 3 günde 50.000 TL yardımda bulundular. Kaldı geriye 300.000 TL.
KAHRAMANIZ, BU İŞİ BAŞARIRIZ! Yeter ki bu işin peşi bırakılmasın..

NOT: Geceyarısı bu kadar zahmet edip, hiç birşey karşılığında uğraştığıma göre, bu yazdıklarımın iyi niyetle yazıldığı anlaşılmıştır umarım.

İş adamlarımıza teşekkürler, yöneticilerimize ve takımımıza başarılar dilerim.

Saygılarımla,
Mehmet İmamoğlu