Site Logo

Son haftaya gİrerken...

2014-15 Futbol sezonunda 33 haftayı geride bıraktık ve son haftaya girmek üzereyiz. Bu 33 hafta içerisinde sadece 5 defa -ki bunun dördü zaten ligin ilk haftalarındaydı- lig sıralamasının son üçünde değildik. En son geçtiğimiz hafta küme alanından çıkmıştık, ama maalesef bu hafta deplasmanda oynadığımız Düzyurtspor karşılaşmasından tek puana razı olarak tekrar kümeye girdik. Gerçi küme diyoruz, ama aslında bakarsanız daha düne kadar ligin 9’uncu sırasında yer alan takımın bile matematiksel olarak ligden düşme şansı vardı. Bugün ise sonuncu takımın üzerindeki 5 takım düşmeye aday.

Sezonun ilk yarısında fazla destek bulamayan Kahramanmaraşsporumuz her şeye rağmen ümidini yitirmeyerek yoluna devam etti ve diğer takımlar karşısında ciddi rakip olmaya devam etti. Düşer mi düşmez mi denilen Kahramanmaraşspor, 30’uncu haftaya kadar grup zirvesindeki liderlik koltuğunu bırakmayan Bandırmaspor’u devirdi ve bu sayede bugün Göztepe şampiyon oldu. Göztepe’yi tebrik ediyoruz. Ama asıl tebrik edilmesi gereken takımlar, mücadeleyi bırakmayan ve alt sıralardaki heyecanı sürdüren takımlardır. Diğer sezonlarda kimin düşeceği, kim kalacağı ilk yarının sonunda belliyken, şimdi ise son haftada her ihtimalin hesaplanma gereğini sağladılar. Belki lig şuan tekrar başlasa, sıralama tamamen farklı olacaktı. Elbette bugün ortadaki tek gerçek, ligin son haftasına girmiş olmamızdır. Peki, hangi maç hangi skorla biterse, sıralama nasıl oluşacak?

Son hafta programı

Kahramanmaraşspor - Pazarspor
İnegölspor - Birlik Nakliyat Düzyurtspor
Gölbaşıspor - MKE Ankaragücü
Kocaeli Birlikspor - Tepecikspor A.Ş.
Kırklarelispor - Gümüşhanespor
Hatayspor - BUGSAŞ Spor

Nazilli Belediyespor - Göztepe
Sarıyer - Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor
Altay - Bandırmaspor
(Alttaki üç maçın alt sıralardaki hesaplar için bir önemi bulunmuyor)

Şuan 16’ıncı sıradaki Kahramanmaraşsporumuzun 35 puanı var. 14 ve 15’inci sıradaki Tepecikspor ve Gölbaşıspor da aynı puanlara sahipler. Üç takım arasında Tepecik avantajlı durumunda. Kahramanmaraşspor’un ise Gölbaşı üzerinde üstünlüğü var. Yani lig bugün bitmiş olsaydı, düşen takım kümede gözüken Kahramanmaraşspor değil, Gölbaşıspor olurdu.
Bu üç takımın rakiplerinin (Kocaeli Birlik, MKE Ankaragücü ve Pazarspor) ortak özelliği ise ligde herhangi bir iddialarının bulunmamasıdır. Gölbaşı ve Kahramanmaraşspor kendi sahasında oynayacakken, Tepecik deplasmanda mücadele edecektir. Bir puan farkla altımızda bulunan Düzyurtspor ise deplasmanda İnegölspor’la karşılaşacaktır. İnegölspor play-offlara katılımını garantilemiş durumda ve ayrıca kendi sahasında da pek başarılı olduğu söylenemez: son 10 maçın dördünü kaybetmiş, dört kez kazanmış, iki kez berabere kalmış. Kısacası, son takım hariç aşağıdaki 5 takımın ne yapacağını tahmin etmek mümkün değil. Hepsi eşit konumdadır.

Senaryolara göz atalım

1) Kahramanmaraşspor’un galibiyeti

Kahramanmaraşspor galip gelirse her türlü paçayı kurtarır. En büyük ihtimalle Gölbaşıspor ve Düzyurtspor bu durumda ligden düşecektir.

2) Kahramanmaraşspor’un berabere kalması

Kahramanmaraşspor’un berabere kalıp da ligde kalması için;
- Düzyurtspor berabere, Gölbaşıspor da berabere kalması gerekir.
- Düzyurtspor berabere kalacak, Tepecikspor yenilecek.
- Düzyurtspor galip gelirse, Tepecikspor VE Gölbaşıspor yenilmesi gerekir.

3) Kahramanmaraşspor’un mağlup olması

Kahramanmaraşspor’un kendi sahasında mağlup olma durumu, beraberlik senaryosuyla aynı sayılabilir;
- Düzyurtspor’un berabere kalması, Gölbaşıspor’un yenilmesi Kahramanmaraşspor’u ligde tutar.

Bütün senaryolardan anlaşılan şu ki, Düzyurtspor’un galip gelmesi bütün dengeleri değiştirebilir. Bu yüzden tek çare olarak galibiyetten başka bir seçenek gözükmüyor.

Araştırma: Mehmet İmamoğlu