Site Logo

Bu Gece Berat Kandİlİ...

Şaban ayının 15. gecesi olan bu mübarek günde af ve mağfiret için kalkan eller, beraata eriyor.

Kandil dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, af ve arınma anlamı taşıyan bu gecenin inananlara, Yüce Yaratıcı'nın sonsuz rahmetine iltica etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Berat'ın Kur'an'la buluşma ve Hz. Peygamber'in eskimez öğütlerine kulak verme fırsatı sunduğunu dile getirdi.

Kandilin insanlara, hızlı bir şekilde geçen hayatta durup düşünme, öze dönme ve günahlarla kirlenen gönül dünyasını temizleme uyarısında bulunduğunu vurgulayan Diyanet Reisi, mesajında şunları kaydetti:

"Bu gece, Rabb'imize, kendimize ve insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, hata ve günahlardan tövbe ederek uzaklaşma imkanı sağlar."

 
 Hz. Muhammed'in geceyle ilgili hadisi

"Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) olduğunda, gecesinde kalkın ibadet edin, gündüzünde de oruç tutun! Muhakkak ki yüce Allah, o günde dünya semasına iner ve imsak vaktine kadar şöyle der: "Affedilmeyi dileyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu, şifa vereyim. Şunu isteyen yok mu vereyim..." (İbn Mâce)
Peygamberimiz ne dedi?

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde Berat Gecesinin feyiz ve bereketini çeşitli şekillerde nazara vermektedir. Bu konuda Resul-i Ekrem (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

İlahi rahmet coşmuştur

Çünkü o gece İlâhi rahmet coşmuştur. Berat Gecesi beşer mukadderatının programı çizilirken insanlara verilen eşsiz bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip günahlarını affettirebilen, gönlünden geçirdiklerini bütün samimiyetiyle Cenab-ı Hakka iletip isteklerini Ondan talep eden ve belalardan Ona sığınan bir insan ne kadar bahtiyardır. Buna karşılık, her tarafı kuşatan rahmet tecellisinden istifade edemeyen bir insan ne kadar bedbahttır.
kahramanmarasspor.org